Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Nelosnappi Oy on lopettanut toimintansa

Nelosnappi Oy on lopettanut toimintansa

Yleistietoa käytetyistä japanilaisista traktoreista

 Myymämme traktorit ovat japanilaisille riisipelloille alunperin valmistettuja traktorimalleja. Sikäläisen maatalous- ja teollisuuspolitiikan johdosta maanviljelijän on edullisempaa uusia traktorikalustoaan tietyin väliajoin kuin käyttää laitteensa aivan loppuun asti. Paikallisesti ei käytetyille traktoreille ole markkinoita korkeiden kierrätysmaksujen johdosta, mutta Japanin ulkopuolelle näitä käytettyjä traktoreita välittää moni vientiyritys. 

Nelosnapille traktorit tulevat Euroopasta. Välikätenä toimii vuodessa useamman sadan traktorin myyvä liike, joten luotamme heidän kokemukseensa ja asiantuntemukseensa. Poimimme heidän laajasta valikoimastaan parhaat valmiiksi kunnostetut yksilöt täällä eteenpäin myytäviksi.

 

Japanilaisia traktorimerkkejä

Kubota on Suomessakin tunnetuin pienten traktoreiden merkki. Yritys on perustettu 1890, ja vuodesta 1960 alkaen se on valmistanut traktoreita.

Iseki tunnetaan täällä paremmin ammattikäyttöön tehdyistä ruohonleikkureistaan. Yritys on perustettu 1926 ja vuodesta 1961 se on tuottanut traktoreita. Pieni Massey Ferguson saattaa olla juurikin Isekin valmistama.

Yanmar tunnetaan erityisesti moottoreistaan ja kaivureistaan. Yritys on perustettu 1912 ja vuodesta 1961 se on tuottanut myös maatalousvälineitä. Pieni John Deere voi olla Yanmarin valmistama.

Mitsubishi ja Satoh yhdistyivät vuonna 1980 tuottaakseen maatalouskoneita. Pienikokoinen IH voi olla Mitsubishin tuotannosta peräisin. 

Hinomoto on peräisin Toyosha-yhtiöstä, vuoden 1863 vaiheilla perustettu. 1950-luvun loppupuolelta traktoreita valmistanut yritys kuuluu nykyään Hitachi:lle, ja traktoreiden merkkikin on saattanut vaihtua Tierraksi.

Shibaura on perustettu 1950, ja traktoreiden valmistus on alkanut 1961. Monet pienet Ford tai New Holland -merkkiset traktorit saattavat olla Shibaura:n valmistamia.

Zen-Noh ei ole varsinaisesti merkki, vaan maataloustuottajien yhdistyksen nimi, jolle sekä Kubota että Yanmar ovat tuottaneet yhdistyksen hyväksymiä ja markkinoimia traktoreita.

 

Traktorimallien kirjo

Kullakin valmistajalla on ollut vuosien aikana useampaa erilaista traktoria valmistettavanaan. Esimerkiksi Kubotalla eri malleja on pitkälti toista sataa, vaikka laskettaisiin vain alle 30 hevosvoiman mallit.

Valmistajien pienimmät mallit ovat 2-sylinterisiä dieselmoottoreita, jolloin tehoa on vain noin 10-12 hv. Yleisimmin moottorit ovat 3-sylinterisiä, kun teholuokka on 13 hv ja enemmän (Poikkeuksena Shibaura on usein 2-sylinterinen). Työkoneeksi tehtyinä nämä ovat aina dieselmoottorisia, joten poikkeavat jo siinä ruohonleikkureista ja mönkijöistä.

Vuosimallitietoa yksittäisestä traktorista on hankala löytää. Eri traktorimallien valmistusajanjaksoista löytyy kyllä helposti suuntaa antavaa tietoa, esimerkiksi "Kubota B6100, valmistettu vuosina 1978-1984".

Traktoreissa on käyttötuntimittari. Erään japanilaisen traktoreita maailmalle vievän kauppiaan mukaan riisipelto työllistää näitä traktoreita keskimäärin noin kymmenenä päivänä vuodessa. Tämä selittäisi yleisesti varsin matalat käyttötuntimittarin lukemat, ja sitä tukee toisen lähteen tieto, että vuodessa saadaan 1-2 riisisatoa. Lisäksi on huomioitava, että käyttötuntimittaria pyörittää moottorin syöttöpumppu, joten käyttötunnit kasvavat sen mukaan millä nopeudella moottori pyörii, ei suinkaan kelloajan mukaisesti.

 

Pieniä työkoneita

Sitkeä dieselmoottori, hydraulinen nostolaite ja voimanulosotto tekevät näistä traktoreista todellisia työkoneita. Näitä ominaisuuksia ei löydy mönkijöistä eikä ruohonleikkureista.

Nostolaite on kategorian 1 mukainen, eli vetovarsien päissä olevat silmukat ovat 22 mm tappikoolle. Kookkaammat traktorit ovat jo tehtaalta saakka olleet 3-pistekiinnityksellä varustettuja, mutta pienemmät (yleissääntönä alle 15 hv mallit) ovat pääsääntöisesti 4-pistekiinnityksellä. 4-pistekiinnityksellä olevaan voidaan lisätä yleismallinen tarvikesarja, joka muuttaa nostolaitteen 3-pistemalliseksi.

Voimanulosoton akseli on vakiokokoinen, eli sama kuin "oikeissakin" traktoreissa (Poikkeuksiakin on, jossain Kubotassa pyörii jopa "väärään" suuntaan). Nopeusalueita vain on yleensä enemmän, 3-4 kpl.

Riisinviljelijä ei ole kaivannut työkonesovitteita traktorin etupäähän tai liitäntöjä lisähydrauliikalle. Sen sijaan joissain traktorimalleissa on toinen nostolaitteen vetovarren ja nostovarren välinen tanko korvattu hydraulisesti säädettävällä 2-toimisella sylinterillä. Tällä on tarvittaessa saatu kallistettua perässä vedettävää lisälaitetta, yleensä peräjyrsintä, suhteessa itse traktoriin. Sylinteriä ohjataan sähköisesti traktorin perän luona olevilla magneettiventtiileillä, joten asiansa osaava saisi varmaan rakennettua kaipaamiaan hydraulisia toimintoja tuonne lisääkin.

Nostolaitteita käytetään normaalilla vivulla, ylös ja alas. Joissain traktoreissa on ollut myös toinen käyttövipu, joka normaalisti ei vaikuta nostolaitteen toimintaan. Traktorin takaosassa on kuitenkin pieni vipu, johon peräjyrsimen takalaidasta voidaan tuoda vaijerilla tietoa jyrsimen syvyydestä, ja pienen vivun liike automaattisesti muuttaa nostovarsien korkeutta. Toinen nostolaitteen käyttövivuista on tämän toiminnon herkkyyssäädin. Vastaavaa automaattista hydraulista toimintoa on "oikeissa" traktoreissa ollut työntövarren kiinnityksessä, ja sitä on voinut hyödyntää maata kynnettäessä.

Traktoreiden leveys on yleensä 100-130 cm luokkaa, pituus vaihtelee mallin mukaan, reilusta kahdesta alle neljään metriin. Ketteryydestä kertoo sekin, että malleista kookkaimmasta päästä oleva F20D tiukimmillaan käännettäessä piirtää ulommalla etupyörällään vain 5 m halkaisijaltaan olevan ympyrän.

 

Huollot ja varaosat

Japanilaiset ovat valmistaneet koneensa ja laitteensa kestäviksi sen vuoksi, että omien luonnonvarojen puutteessa he joutuvat ostamaan raaka-aineensa ulkoa. Merkistä riippumatta erityisen mallikohtaiset osat ovat varmaan hankalia löytää, mutta sekin on tapauskohtaista. Eli jos vaikka traktorin keulamaski kolhiutuu, niin on ehkä edullisinta vain niellä harminsa.

Tiivisteiden ja laakereiden sekä suodattimien osalta tilanne on usein parempi, sillä samoja osia on voitu käyttää paitsi useammassa traktorimallissa, niin myös muissa merkeissä tai laitteissa. Euroopassakin on jo nettikauppoja pelkästään näiden traktoreiden varaosille (esim. TracPartz Alankomaissa), ja Aasiassa on ilmeisesti jo osien jälkituotantoakin.

Hyvänä käytännön esimerkkinä toimii Iseki TU140, jonka toinen taka-akselin huulitiiviste alkoi tiputtamaan öljyä. Täysin samanlaista stefaa kuin alkuperäinen ei tietysti yleisosana löytynyt, mutta 48-80-8 kokoinen, millimitoilla oleva yleismallin tiiviste olikin itse asiassa parempi vaihtoehto, sillä sen tiivistehuuli osui akselin holkilla toistaiseksi kulumattomaan kohtaan. Toinen tarvittavista perän sivun tiivisteistä syntyi helposti metritavarasta, joten mitään merkkikohtaista osaa ei tarvinnut lähteä etsimään. 

Useammalle eri asiakkaalle on välitetty USA:sta asti kytkimen osia heidän uutena Suomeen tuotuihin Mitsubishi MT280D -traktoreihin. Oikeiden osien löytyminen oli lukuisten nettisivujen kahlaamisen lopputulos. Kuvassa on varhaisemman Mitsubishi MT280D:n uusi tarvikemallin kytkilevy, painelaakeri ja paineasetelman paininkäpälät. Alkuperäiset paininkäpälät ovat kaikilta tähänastisilta asiakkailta murtuneet poikki, ja yksikin katkennut riittää ettei kytkin enää toimi. Kyseistä tarvikemallin kytkinlevyä ei ole enää saatavilla, sen sijaan hieman erilainen tarvikemalli tai uusi alkuperäinen kytkinlevy on tilattavissa.

Kokonaista asetelmaa ei ole saatavilla, ainoastaan korjaavat niitä maailmalla.Mitsubishi MT280D kytkimen varaosiaMitsubishi MT280D kytkimen varaosia

Kaikkiin MT280D malleihin nuo osat eivät kuitenkaan sovi, sillä jossain vaiheessa mallin valmistusta kytkimeen on tehty osamuutos, jonka yhteydessä paineasetelma on vaihtunut erilaiseksi. Samalla on tehty muitakin osamuutoksia, painelaakeri on erilainen sekä muutamia osia kytkinhaarukassa. Seuraavassa kuvassa on tarvikemallinen, uudempaan Mitsubishiin sopiva paineasetelma. Tätä mallia on saanut vielä uutena, samoin tähän kuuluvaa painelaakeria.

Mitsubishi MT280D paineasetelma, uudempi malliMitsubishi MT280D paineasetelma, uudempi malli

Pariin pienempään Mitsubishiin on hankittu alla olevan kuvan mukainen setti kytkimen tarvikeosia. Ainakin MT373 ja D1500 olivat tällaisella kytkimellä. Alunperin kytkin on noin 180mm halkaisijaltaan, tämän setin levy on noin 183mm ja se sopii täydellisesti yhteen paineasetelman kanssa, ovat siis samaa kokoa. Tämä painelaakeri, kytkinlevy ja paineasetelma ovat olleet yhteensä hieman päälle 300 euroa.

Mitsubishi 7,25 tuumainen kytkinMitsubishi 7,25 tuumainen kytkin

 

Liian halvat työkoneet netissä

Viime aikoina asiakkaat ovat valitelleet että netin myyntipaikoilta on vaikea löytää mieleistään taajamatraktoria, kun tarjontaa tuntuu olevan liikaakin. Toiset ovat innostuneet hyvinkin edullisista traktoreista tai työkoneista, joita on ilmoituksen mukaan myytävänä vaikka verotuksellisesti mielenkiintoisella Ahvenanmaalla. Tässä joitain käytännön vinkkejä miten tunnistaa aidot ilmoitukset ja ilmoittajat:

- Yhteystiedot. Yleensä kauppoja haluava yritys tai yksityinen laittaa ilmoitukseen mahdollisimman täydelliset yhteystiedot, eikä pelkkää sähköpostiyhteyttä tai toimimatonta puhelinnumeroa. 

- Puhelinnumeronkin voi yrittää tarkistaa, esimerkiksi 00356... ei ole suuntanumero Ahvenanmaalle.

- Googlen kuvahaku on hyvä työkalu. Kirjoita hakukenttään löytämäsi työkoneen täydellinen merkki ja malli, siten kuin se siihen huippuedulliseen ilmoitukseen on kirjoitettu, mahdollisine kirjoitusvirheineen. Klikkaa hakua, ja valitse kuvahaku. Selaa kuvia, kunnes löydät täsmälleen sen kuvan, jonka koneeseen juuri ihastuit. Ei pidä yllättyä, jos se edullinen kone löytyy samoilla kuvilla paljon kalliimmalla hinnalla esimerkiksi Englannista.

- Hieman paremmin toteutetuissa huijauksissa kokonaisia nettikauppoja on voitu kopioita uusille sivuille. Jos ilmoituksissa on esimerkiksi arvonlisäveroprosentti ilmoitettuna, netistä voi tarkistaa kyseisen maan veroprosentit. Jälleen kuvat ovat hyödyllisiä lisätiedon antajia, esimerkiksi taustalla olevista rakennuksista voi löytyä yritysten nimiä, ja hakukoneet voivat kertoa missäpäin maailmaa ne sijaitsevat. Kuvahakua voi käyttää myös, edellä kuvatulla tavalla.

 

Traktorin rekisteröinti tieliikennekäyttöön Tieliikenteeseen rekisteröity yanmar F20DTieliikenteeseen rekisteröity yanmar F20D

Käytetyn traktorin rekisteröinti tieliikennekäyttöön ei ole aivan liian helppoa. Tärkein asia on traktorin ensimmäinen käyttöönottopäivä, jonka mukaan määräytyy minkä ikäisiä lakipykäliä kyseisen traktorin tulee täyttää. Tämä käyttöönottopäivätieto seuraa vain joidenkin traktorien mukana, joten kaikkia traktoreita ei taida saada rekisteröityä. Traktorien valmistajat kieltäytyvät vastaamasta kyselyihin valmistuspäivämääristä jne. liittyen vanhoihin tuotteisiinsa.

Kun traktorin ikä on selvillä, vanhoista lakikirjoista ja valtioneuvoston asetuksista ja määräyksistä löytyy tiedot mitä traktoreilta on kyseisenä aikakautena vaadittu tieliikenteessä. Lisäksi traktorin mitat, paino ja alkuperäinen varustus vaikuttavat tarvittaviin lisäyksiin tai muutoksiin. Esimerkkinä mainittakoon, että alle 500 kg painoisessa traktorissa ei aina vaadita taustapeiliä, vetokytkintä tai -koukkua eikä taustapeiliäkään. Taustapeilistä mainittakoon yksityiskohta, että Suomen tieliikenteessä sen tulee olla vasemmalla, Japanissa sille luontevampi puoli on oikealla.

 

Hyödyllisiä linkkejä

Amerikkalainen sivusto, jonne on kerätty eri traktoreiden teknisiä tietoja:

http://www.tractordata.com/farm-tractors/index.html

Amerikkalainen, erityisesti Yanmar-traktorin osien nettikauppa, sisältää myös osaluetteloiden kuvia:

http://www.hoyetractor.com/

Alankomaissa sijaitseva traktorien varaosakauppa:

http://www.tracpartz.nl/